Ben jij al goed voorbereid voor je sollicitatie?

Je hebt je cv klaarliggen, waarin je goed laat zien wat jouw skills en vaardigheden zijn. Hier een aantal tips waardoor jij goed voorbereid naar je sollicitatie gaat en kans maakt om met de baan er vandoor te gaan.

Kennismaking

De werkgever heeft je skills doorgenomen en heeft hierdoor een beeld van jouw (werk)ervaring gekregen. De eerste tip is: neem een kijkje op de website en verdiep je in de organisatie. Tijdens een sollicitatiegesprek wil de werkgever je graag persoonlijk leren kennen. Om erachter te komen hoe jij persoonlijk in elkaar zit, zal de werkgever een aantal vragen stellen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  1. “Kun je wat meer over jezelf vertellen?” Natuurlijk heeft de werkgever al een beeld van je, maar nu vertel je wat meer over jezelf dan enkel de dingen die op je CV staan. Vertel bijvoorbeeld dat je aan een bepaalde sport doet, of misschien heb je een interessante hobby die je kan delen.
  2. “Wat zijn je sterke en zwakke punten?” Het is belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt welke punten dat zijn. Benoem bij elk punt ook een concreet voorbeeld, op deze manier onderbouw je wat je zegt. Misschien nog wel belangrijker dan je sterke punten zijn je zwakke punten, dit laat zien dat je beheerst over zelfreflectie.
  3. “Wat zijn jouw ambities?” Vertel wat je graag wilt doen, de doelen die je wilt bereiken en wat je graag wilt bereiken binnen het bedrijf.

Motivatie

De werkgever is geïnteresseerd in jouw motivatie. Waarom wil je bij het desbetreffende bedrijf werken? Tijdens het gesprek is belangrijk dat je een proactieve houding aanneemt en laat zien dat je oprecht gemotiveerd bent. Zorg ervoor dat je jouw persoonlijkheid en competenties koppelt aan taken die je gaat uitvoeren binnen het bedrijf. Zo zorg je ervoor dat een werkgever ziet dat jij de geschikte kandidaat bent. Neem vooral zelf ook een aantal vragen mee die je kan stellen aan de werkgever, bijvoorbeeld:

  1. “Hoe ziet een typische werkdag eruit?”
  2. “Is er ruimte voor loopbaanontwikkeling?”
  3. “Kunt u mij meer vertellen over het team?”
  4. “Wat is de volgende stap binnen het sollicitatieproces?”

Blijf jezelf

Het allerbelangrijkste is, blijf jezelf! Je kunt natuurlijk extra enthousiast overkomen, maar blijf transparant en dicht bij jezelf. Beloof de werkgever geen resultaten die je niet kunt waarmaken. Dit is voor beide partijen niet handig.

Extra tip

Denk er om dat je netjes en verzorgd naar je sollicitatie gesprek gaat. Draag bijvoorbeeld geen pet of trainingsbroek en zorg ervoor dat je een frisse geur om je heen hebt.

Op zoek naar een technische baan?

Voel jij je, na het lezen van deze blog, geïnspireerd om te gaan solliciteren voor een baan? Dat kan! Adam Werkt heeft vele interessante werkgevers die op zoek zijn naar personeel. Van montagemedewerkers tot schilders. Bij ons kun je het vinden. Bekijk onze openstaande technische vacatures om te zien of daar iets tussen zit. Mocht je niet kunnen vinden wat je zoekt, neem dan vooral contact met ons op. En wie weet ben jij binnenkort aan het werk bij één van deze ambitieuze werkgevers.