Wat doet een schilder?

Een schilder zorgt door het aanbrengen van verf en behang voor onder andere muren, plafonds, deuren en kozijnen. Het zorgen voor een mooie esthetische uitstraling en zorg dragen voor de juiste bescherming tegen alle weersinvloeden is de corebusiness van een schilder.

Een dag in het leven van een schilder

Een dag in het leven van een schilder is een vroege start, waarbij kwasten en verf de hoofdrol spelen. De voorbereiding van de werkplek is belangrijk om mee te starten. Dit zorgt voor de juiste basis voor een mooi eindresultaat. Je inspecteert alle te behandelen oppervlakken, daarna zorg je voor het juiste gereedschap en  ook de verf die bij de klus past. Zo kom je van alles tegen zoals houten woningen, kozijnen, deuren, maar ook plafonds en muren, van een warme woonkamer tot een zakelijk bedrijfspand. Terwijl de dag vordert, ligt de focus steeds meer op precisie om te komen tot een mooi eindresultaat. De interactie met de klant is natuurlijk heel belangrijk. Jij bespreekt de werkzaamheden en geeft de juiste adviezen om tot het gewenste mooie resultaat te komen. Aan het einde van de dag is het belangrijk om alle gereedschappen goed te reinigen en weg te zetten, gereed voor de dag van morgen. Je laat de werkplek netjes en verzorgd achter en zorgt voor de juiste bescherming die nodig is voor het drogingsproces. Je hebt een mooie dag kunnen maken, waarbij je gelijk ook jouw inbreng ziet in het resultaat. Voldaan kun je de werkdag afsluiten.

Schilder worden

Vaardigheden voor een schilder

Als schilder heb je een breed scala aan vaardigheden nodig. Om te beginnen moet je veel weten over verschillende soorten verf, lakken, hoe je verf mengt en hoe je oppervlakken voorbereid voor het schilderen. Maar dat is niet alles.

Creativiteit is ook enorm belangrijk. Je moet in staat zijn om je ideeën in kleur en vorm uit te drukken en elk project net dat beetje extra te geven. Daarnaast is oog voor detail cruciaal; het zijn de kleine dingen die een schilderwerk van goed naar geweldig brengen.

Je moet ook fysiek in orde zijn, aangezien het werk soms best zwaar kan zijn, vooral als je grote oppervlakken moet schilderen of zware spullen moet tillen.

Goede communicatieve vaardigheden zijn ook essentieel. Je moet duidelijk kunnen maken wat je bedoelt aan klanten, collega’s en leidinggevenden. En natuurlijk moet je je werk goed kunnen plannen en organiseren, zodat je altijd je deadlines haalt.

Opleidingstrajecten om schilder te worden

Droom je ervan om schilder te worden? Er zijn verschillende wegen die je kunt inslaan, afhankelijk van waar je woont. Veel schilders starten als leerling. Je leert dan het vak terwijl je werkt, vaak door middel van een leerwerktraject of door stages en vakantiewerk.

Je kunt ook een mbo-opleiding volgen om schilder te worden. Een mbo-opleiding duurt meestal tussen de twee en de vier jaar. In deze tijd leer je veel over het vak en de verschillende technieken.

Ook zijn er specifieke beroepsopleidingen die je kunt volgen, aangeboden door diverse verenigingen.

En als je het liever zelf uitzoekt, is er altijd de optie van zelfstudie. Je kunt jezelf het vak leren door boeken te lezen, educatieve video’s te bekijken, of door het volgen van workshops en cursussen.

Tip: wil je schilder worden en heb je geen werkervaring? Bekijk dan onze schildersopleiding met baangarantie.

Redenen om voor het schildersvak te kiezen

Mensen kiezen vaak voor het schildersvak vanwege de creatieve vrijheid. Het werken met kleuren en patronen, het omtoveren van ruimtes, spreekt enorm aan. Het is niet alleen creatief werk; het fysieke aspect zoals het tillen van verfblikken en het hanteren van rollers en kwasten biedt ook voldoening. Daarnaast is er de vreugde van het zien van het eindresultaat – een saaie ruimte die verandert in iets prachtigs. Schilders genieten van de zelfstandigheid en de diversiteit aan projecten, van kleine klussen tot grote projecten. 

Is het schildersvak zwaar?

Het schildersvak kan zowel fysiek als mentaal uitdagend zijn. Als schilder sta je veel tijdens alle werkzaamheden. Zo sta je op de begane grond, op ladders en ook hoogwerkers en niet altijd in comfortabele houdingen. Daarnaast kan het werken in slechte weersomstandigheden de last van het werk verzwaren. Je moet ook vaak zware verfblikken dragen en op grote oppervlakken schilderen.

Ook mentaal kan het wel zwaar zijn, soms gooien de weersomstandigheden roet in het eten, Bij veel regen of een hoge luchtvochtigheid kan er vaak buitenom niet geschilderd worden. Het alternatief is dan om binnenwerk uit te voeren. Binnenwerk wordt dan ook zoveel mogelijk bewaard voor de herfst- en wintermaanden.

Salaris van een schilder

Het salaris van een schilder in Nederland is niet zomaar vast te pinnen; het verschilt echt per persoon.Het aanvangsloon voor iemand van 21 jaar of ouder is € 2.156,37 per maand bij een werkweek van 37,5 uur. Het salaris van een Allround Schilder in het midden van de loonschaal is € 3.506,59 per maand. Presteer je bovengemiddeld? Dan kun je hier een (Fuwa) toeslag overheen krijgen. Het ligt ook aan zaken zoals de regio waar je werkt, de complexiteit van je schilderklussen, je onderhandelingstalent en de grootte van het bedrijf. Dus, als schilder heb je best wat ruimte om te groeien in je salaris, afhankelijk van je vaardigheden en ervaring. 

Wat doet een schilder

Schilder worden

Door het lezen van alle onderwerpen in deze blog heb je meer kennis opgedaan over wat een schilder doet. Het is een mooi afwisselend beroep waarin je veel creativiteit in kwijt kan en telkens goed zichtbaar het mooie resultaat van je eigen inzet als schilder kan zien en weten te waarderen. Een baan met veel voldoening. Bekijk nu onze openstaande vacatures.

Andere blogberichten

terug naar het overzicht