Wat doet een onderwaterlasser?

Een onderwaterlasser is een specialist in zijn werk. Een ware vakman die onder water verschillende laswerkzaamheden uitvoert. Dit doet hij in een moeilijke omgeving, zoals bij werkzaamheden bij schepen en onderzeeërs in de haven, maar ook in buitenwateren zoals bij offshoreconstructies zoals olieplatforms. In deze blog leggen wij je uit hoe een dag eruit ziet van een onderwaterlasser en welke competenties iemand moet beheersen.

Wat doet een onderwaterlasser?

Basisprincipes van onderwaterlassen

Bij onderwaterlassen draait het vooral om deze basisprincipes:

  • Veiligheid: Dit is super belangrijk. Je moet altijd denken aan je eigen veiligheid en die van anderen, zeker onder water.
  • Speciale uitrusting: Je hebt speciale lasapparatuur nodig die geschikt is voor gebruik onder water.
  • Techniek: Onderwaterlassen vereist bepaalde technieken die anders zijn dan bij normaal lassen. Je moet goed kunnen omgaan met de omgeving onder water.
  • Communicatie: Goede communicatie met je team boven water is essentieel. Je kunt niet zomaar even roepen als je onder water bent.
  • Training: Je moet goed getraind zijn, niet alleen in het lassen, maar ook in duiken en het omgaan met de specifieke risico’s van het werken onder water.
  • Milieu: Respect voor het milieu is belangrijk. Je wilt geen schade aanrichten aan de onderwaterwereld.

Dagelijkse verantwoordelijkheden en werkzaamheden

Onderwaterlassen is echt een boeiend en uitdagend vak. Stel je voor, je bent een onderwaterlasser, gespecialiseerd in het lassen onder water. Je werkt vaak in extreme omstandigheden, die zowel gevaarlijk als uitdagend kunnen zijn.

Je voornaamste verantwoordelijkheid? Veiligheid. Je moet de veiligheidsprotocollen kennen en volgen, gebruikmaken van de juiste uitrusting en je bewust zijn van de risico’s die het werken onder water met zich meebrengt.

Dan is er de technische kant. Als onderwaterlasser moet je verschillende lasmethoden beheersen, zoals nat en hyperbaar lassen. Dat zijn technieken waarbij je last in een volledig ondergedompelde omgeving of in een droge kamer onder water.

Maar dat is nog niet alles. Je moet ook een bekwame duiker zijn. Je moet weten hoe je met duikuitrusting omgaat, hoe je decompressieprocedures volgt en hoe je onder water communiceert.

De voorbereiding en planning zijn ook essentieel. Voor elke opdracht moet je zorgvuldig plannen: de duik voorbereiden, je apparatuur controleren en de specifieke eisen van de lasopdracht begrijpen.

En dan zijn er de unieke uitdagingen van onderwaterlassen: veranderende stromingen, beperkte zichtbaarheid, lastige werkposities. Je moet problemen snel en effectief kunnen oplossen.

Wat doe je dan precies als onderwaterlasser? Je primaire taak is natuurlijk het lassen onder water. Werkzaamheden aan schepen, onderzeeërs, pijpleidingen en bijvoorbeeld olieplatforms. Daarnaast doe je ook veel inspectie- en onderhoudswerkzaamheden onder water.

Vaardigheden en competenties

Als onderwaterlasser moet je fysiek in goede conditie zijn, het werken onder water vraagt veel van jouw lichaam. Ook is het belangrijk dat je geestelijk goed gezond bent aangezien het een risicovol beroep is en altijd snel moet kunnen schakelen bij veranderende omstandigheden. Naast dat je heel zorgvuldig moet kunnen werken, volgens alle protocollen die bij dit risicovolle beroep horen, is het ook belangrijk dat je goed kan communiceren en samenwerken. Zo heb je veel overleg met de collega’s van het duikteam onder water, maar ook met de collega’s die alle werkzaamheden begeleiden vanaf het droge.

Uitdagingen en risico’s van het beroep

Onderwaterlassen is een complex en veeleisend vakgebied, met een aantal unieke uitdagingen en risico’s. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  • Druk en decompressieziekte: Onder water op grote dieptes krijgen onderwaterlassers te maken met een hoge waterdruk. Het is belangrijk om hier altijd verstandig en raadzaam mee om te gaan. Anders loop je het risico op decompressieziekte, ook wel caissonziekte genoemd. Wanneer je te snel stijgt kunnen gassen in het bloed gaan uitzetten, met grote schade of zelfs de dood als gevolg.
  • Elektrische schokken: Bij het lassen gebruik je elektriciteit en dat in combinatie met water kan leiden tot extra risico’s. Belangrijk is dat de apparatuur goed, veilig en geïsoleerd is.
  • Hypothermie: Doordat je als onderwaterlasser wordt blootgesteld aan koud water kan dit leiden tot hyperthermie. Dit kan je motoriek en concentratie nadelig beïnvloeden wat risicovol kan zijn voor de werkzaamheden.
  • Fysieke belasting: Het werk als onderwaterlasser is zwaar fysiek belastend gezien de temperatuur waarin je werkt, in ongemakkelijke posities. Ook vraagt het ademen veel meer van je onder water, dan wanneer je natuurlijk ademhaalt

Opleiding en certificering

Om onderwaterlasser te worden, is een combinatie van opleiding en certificering nodig. Dit is een gespecialiseerd beroep waarbij zowel laskennis als duikvaardigheden essentieel zijn.

  • Basisopleiding en ervaring in lassen: Voordat je aan onderwaterlassen begint, is het belangrijk dat je goed getraind bent in het lassen boven water. Dit kan via een reguliere lasopleiding op een technische school of via een leerwerktraject. Het beheersen van verschillende lastechnieken en -processen is cruciaal.
  • Professionele duiktraining: Onderwaterlassen vereist niet alleen laskennis, maar ook gespecialiseerde duikvaardigheden. Je moet een opleiding volgen bij een erkend instituut voor beroepsduiker en hierbij de juiste certificaten behalen.
  • Je hebt nu alle diploma’s en certificaten voor het gewone lassen en daarnaast ook duiken. Nu is het nog belangrijk dat je je gaat specialiseren in het onderwaterlassen. Dit kan via specifieke onderwaterlasopleidingen die worden aangeboden door duikscholen of technische instituten. Deze cursussen richten zich op het praktische aspect van het lassen onder water, meestal in een gecontroleerde omgeving zoals een groot waterbassin.
  • Certificering: Voor professioneel onderwaterlassen heb je specifieke certificaten nodig.  Het behalen van een AWS D3.6 certificaat, dat specifiek is voor onderwaterlassen, is vaak vereist. Ook moeten je duikvaardigheden gecertificeerd zijn volgens commerciële duikstandaarden.
  • Werkervaring en voortdurende training: Werkervaring is cruciaal in dit vakgebied. Veel onderwaterlassers beginnen hun carrière met eenvoudiger duik- en laswerk om ervaring op te doen. En gaan daarna over tot de meer complexere klussen. Het is belangrijk om constant te trainen en ook voldoende bijscholing jaarlijks te volgen, dit om alle benodigde certificaten constant up to date te hebben.  

Carrièreperspectief en werkomgeving

Onderwaterlassen is echt een uniek beroep met allerlei kansen, al hangt veel af van waar je bent, je ervaring, en wat je precies kunt. Kijk, dit zijn de mogelijkheden:

  • Werken op zee: Je vindt veel onderwaterlassers op olieplatforms en zo. Dat betaalt goed, maar je moet wel tegen lange dagen en afgelegen plekken kunnen.
  • Schepen en subs fixen: Je kunt ook aan de slag met het repareren en onderhouden van boten, onderzeeërs, en andere zee-dingen. De ene keer is het simpel onderhoud, de andere keer een ingewikkeld project.
  • Bruggen en dammen: Er is ook werk bij bruggen, dammen en andere watergerelateerde constructies. Ook hier varieert het werk van klein onderhoud tot grote reparaties.
  • Zelfstandig werken: Als je liever je eigen baas bent, kun je als freelancer of op contractbasis aan de slag. Flexibel, maar soms zit je even zonder werk.
  • Overal wereldwijd: Onderwaterlassers zijn overal nodig, dus als je van reizen houdt, zijn er kansen genoeg.
  • Doorgroeien: Met genoeg ervaring kun je doorgroeien naar leidinggevende rollen of je specialiseren voor beter betaalde klussen.
  • Risico’s en eisen: Vergeet niet, dit werk is zwaar en kan gevaarlijk zijn. Je fysieke conditie en bereidheid om in moeilijke omstandigheden te werken zijn belangrijk.
  • Blijven leren: Blijf je ontwikkelen en op de hoogte van de nieuwste technieken en veiligheidsnormen om je kansen te vergroten.

Onderwaterlasser worden

Onderwaterlasser worden

Ben je technisch, fysiek gezond en wil gaan voor een baan waarbij je goed verdient en goede carrièremogelijkheden hebt, dan is een baan als onderwaterlasser wellicht iets voor jou. Ben je op zoek naar een baan als onderwaterlasser neem dan contact met ons op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Andere blogberichten

terug naar het overzicht